Fordomsfri selvindsigt

Vi er gode til at se, hvor de andre har deres problemer, fordi det er nemmere at se udad end indad.

Vi er så gode til det, så det ofte for os ser ud som om problemet vi selv sidder i, ligger hos de andre. Vi stirrer på splinten i vores søskendes øjne og bliver blinde for bjælken i vores eget, for at blive lidt bibelsk.

Hvis du har et problem eller er i en eller anden konflikt, og kun kan se den andens andel, og er blind overfor din andel, så afskærer du dig selv vejen til glæden ved at være dig.
Glæden ved at være dig, kommer når du opdager de resurser der ligger inde i dig, som giver dig muligheden for at løse dine egne problemer inde i dig selv.

At kunne få øje på din egen andel af problemet, i stedet for kun at kigge ud
af, gør dig i stand til at ændre dit liv og løser dig af et liv, hvor du er
offer for alting, for andre menneskers adfærd, tilfældigheder eller uheldige
omstændigheder. Så er vi fri for at stå og hamre på en dør der er helt umulig for os at åbne, fordi ingen kan åbne døren til andre end sig selv. Problemet vi kan se derude, skal løses af dem derude. Vi kan gå ind i os selv, og løse den del der er vores. Det betyder, at vi begynder at få øje på, at vi har hvad der inde i os.

Men det forudsætter, at ud kender dig selv. Det står det så ofte skralt til med, fordi vi har kigget ud af indtil nu. Hvis du har kigget indad, har du måske kun fået øje på rodet og dit ulykkelige sind, og konkluderet, at det er umuligt at stille noget op imod og vendt det og dig selv ryggen.

Hvis du holder fast i det, vil du nok ikke finde mine skriveriet særligt
interessante, men har du mod på et kig indad, med blik på at løse problemet indefra, er der masser at hente her på blokken, og i mine bøger. De handler ikke om andet.

Jeg har brugt det meste af mit liv på at forstå den proces selvindsigt er,
og blive kendt med de forestillinger og følelser der ligger derinde. Jeg har
brugt det meste af mit liv på at afmonterer den overbevisning, at jeg er hjælpeløs i forhold til at løse mine egne problemer.
At vi er hjælpeløse, er nok den største løgn vi fortæller os selv, og der er
ellers nogen store nogen indimellem.

Det har været så svært at finde den vej, fordi vi sammen har været enige om, at vi er magtesløse.
Men båndet er brudt nu, for altid, for de sidste femogtyve år, har jeg løst
mine egne problemer ved at se ind i mig selv. Det fungerer fremragende. Det er en evig igangværende proces, og der skal ærlighed og et åbent sind til. Men du kan sagtens blive god til det, og hele tiden bliver det lettere og lettere.

Målet med denne blog og mine bøger er at inspirere til den fordomsfri indsigt i dig og dit følelsesliv, det forudsætter at du har eller tør åbne dig imod.

Uddrag fra bogen:

Jeg giver dig en masse nye ord for dine følelser, begreber og sammenhængsforklaringer at arbejde med.

Vi mangler i høj grad et sprog for det der foregår på følelsesplanet, og det
er fatalt. At have ordene og kunne sætte ord på det du føler, bliver det nemmere for dig
at nå dig selv og andre. Hvis du ved noget om de følelser, der ligger bag dine
frustrationer, er det nemmere for dig at låse op for dem; når du ved noget om dine følelser, kommer du også i kontakt med alt, hvad der er godt i dig, og du bliver bedre til at stå sikkert på dine ben, selvom bølgerne går højt.

Vi ved godt allesammen inderst inde, at det gør ondt at være vred, være i sorg eller føle afvisning. Vi tror måske bare, at sådan er livet, og det er der ikke noget at gøre ved.

Måske tror du, at det er farligt at beskæftige dig med dine følelser og være
åben om, hvordan du egentlig har det. Måske tror du, som jeg gjorde, at det
simpelthen ikke er muligt at gøre noget ved din situation.

Måske tror du ligefrem, at din smerte er en nødvendig del af livet. Hvis du tror på det, er det logik, at der ikke sker en forbedring af din situation, eller at den ligefrem forværres.

Går du derimod i gang og tør spørge, hvad din andel af problemet er, og hvad du har brug for at lære for at løse det, er du godt på vej. Tør du spørge sådan, har du mulighed for at løse dine problemer, så de virkelig er løst.

Hvis du får løst dine problemer, så de for alvor er løst, vil du altid have forstået noget nyt omkring dig selv. Du vil være blevet klogere og mere erfaren. Du vil være kommet nærmere en positiv og kærligere forståelse af dig selv og andre. Du vil blive bedre til at stå roligt, når bølgerne går højt.

Noget andet er så, at du meget sjældent kan gøre det alene. Du er nødt til at få hjælp, du er nødt til at dele dine erfaringer med andre og få deres perspektiv på problemet.  Sådan er det for langt de fleste af os – stort set os allesammen. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *